Till Tennis
( och även ni andra )
Nektarinmarmelad
1 kg Nektariner ( funkar givetvis med andra stenfrukter med)
Ca, 1,5 dl syltsocker
I halv vaniljstång
i dutt kanel ( kanske ett kryddmått)*
I dutt rosenvatten ( kan uteslutas om man hatar rosenvatten)
Dela stenfrukterna och ta bort kärnan
Lägg i kastrull med ca 1 dl vatten
Koka upp
Häll i sockret
Dela vaniljstången och skrapa försiktigt ur den. Häll skrapet i en kastrull **
dutta över kanel
Koka tills frukten är mjuk. Dela med en potatisstöt
Avsluta med rosenvattnen
Rör om .
Häll i väl rengjorde burkar
* Ja, jag vet jag är värdelös på att skriva exakta mått
** Det som är kvar av vaniljstången lägger jag i en burk med vanligt socker. Skakar om och plockar bort stången efter några dagar. Voila eget vaniljsocker !
Tanias pyttipanna
1 stor gul lök
1 kg kokt potatis
3 olika sorters kött ( Enlgt blunken* ska det vara så ) jag tog ett paket kryddiga korvar , ett paket kotlettbacon och ca 3 dl kött från oxsvans **
Kryddor efter behag
Hacka löken och stek den med köttet . Stek tills löken ät blank och vacker . lägg i pluggen . Krydda . Jag använde salt,, peppar , timjan, salvia ( så klart ) stek tills det att potatisen är genomvarm.
* Matbibel
** Det tar en evighet att koka dem men det är värt mödan. Pilla bort köttet och reducera buljongen och frys in . Underbar buljong blir det!
Kommentarer
Trackback